trešdiena, 2011. gada 7. septembris

Sagatavošanās darbi izstādei "Daba krāso"

Pirms kāda laika jau ziņojām par priekšdarbiem krāsaugu izstādei "Daba krāso". Tad nu šoreiz, kā jau solījām, par vilnas bumbiņu velšanu. Bet par visu pēc kārtas! Izstādes kuratore un botāniķe Janta Meža gatavošanās procesu salīdzina ar ražas vākšanu: "Septembra sākums mūs vēl lutina ar jaukiem laikapstākļiem, tāpēc varam doties prom no pilsētām, lai savāktu ziemai dažādus krājumus: dārzos āboli vācami, kartupeļi jārok, arī citi dārzeņi piebrieduši un labuma pilni gaida savu kārtu. Veselīgās pastaigas mežā lieliski var apvienot ar sēņu un ogu vākšanu, bet tam, kam negribas locīties, arī ir savs labums – var noķert vēl kādu saules stariņu uz degungala – tas taču arī ir veselības krājums ziemai!". Tāpat arī muzejā aktīvi noris ražas vākšanas laiks, vai, iespējams, precīzāk būtu teikt - krājumu veidošana ziemai.

Gatavojoties izstādei ziemā „Daba krāso”, kurā stāstīs un rādīs kā krāso ar augiem dažādu materiālu dzijas, uzskates materiālu sagatavošana aktīvi norit jau tagad. Muzeja darbinieki veļ un veļ vilnas bumbiņas no baltas un pelēkas vilnas. Vēlāk tās krāsosim dažādos toņos un izmantosim interaktīvās spēlēs. Lai uzveltu vienu bumbiņu, vajag apmēram 5 minūtes. Bet viena bumbiņa tas ir nieks! Izstādes aktivitātēm vajag apmēram septiņus simtus! Jā, tas jau ir kaut kas!

Izstādi veidojam, lai apmeklētājiem būtu iespēja iepazīt vienu no senajiem amatiem. Janta stāsta, ka "cilvēki jau izsenis jūsmoja par dabas krāšņumu un mēģināja atveidot to savos darinājumos. Senatnē ļaudis Latvijas teritorijā krāsoja dzijas tādu augu krāsvielās, kas auga tuvējā apkārtnē, kā arī vāca augus, kas deva pēc iespējas spilgtākus un noturīgākus toņus. Šī senā prasme latviešiem bija labi zināma līdz 19. gs. vidum, kad tirdzniecībā ienāca ķīmiskās krāsvielas. Tad pakāpeniski krāsošanu augos izmantoja arvien retāk, bet, par laimi, tā tomēr arī mūsdienās nav pavisam izzudusi no mūsu dzīvesziņas pūra.". Izstādes laikā ikvienam būs iespēja apgūt krāsošanu augu krāsvielās.

Attēlā visas vilnas dzijas ir krāsotas augu krāsvielās. Skaisti un dabiski!

Nākamreiz par to, kādus augus izmanto krāsošanai muzeja speciālisti un kādus toņus var no tiem iegūt.

Foto: Māris Upzars

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru