otrdiena, 2011. gada 21. jūnijs

Jaunie dabas mīļotāji – Cielavnieki

Tā mēs paši esam viņus rotaļīgi nodēvējuši – cielavnieki. Kas tie tādi? Latvijas skolu piekto un sesto klašu dabaszinību aktīvākie skolēni, kuri piedalās Dabas muzeja rīkotajā konkursā „Cielavas gudrības”. Nu jau ceturto gadu es ar nepacietību gaidu, kad pienāks jaunā konkursa sezona. Mācību gada garumā trīs atlases anketas, trīs atlases spēles muzejā un sadarbības skolās, kā arī finālspēle brīvā dabā!

Bet tagad – nedaudz par to, kā mums ir gājis šosezon. Visspilgtāk atmiņā, protams, ir palikusi finālspēle. Mēģināšu uzburt ainu – Doles sala, pļaviņa ar saulē izdegušu zāli, karstums (droši vien pāri +30o C), nojume, Daugava, paši dalībnieki priecīgi satraukti un nepārprotami lepnie (labā nozīmē) līdzjutēji – skolotājas un klasesbiedri, mammas, tēti, māsas un brāļi. Un mēs paši? Katrā ziņā, es biju tikpat satraukta kā paši dalībnieki. Kā nu būs, kurš šogad plūks uzvaras laurus?

Veiksmi visiem dalībniekiem vēl Inga Pētersone no Latvijas Valsts mežiem, Daugavas muzeja direktore Daina Lasmane un konkursa koordinatore Kristīne Dzene

Iepazīsimies! Viņu sauc Ieva Jurjāne. No Žīguriem. Konkursa "Cielavas gudrības IV" pirmās vietas ieguvēja. Pirms kāda laika aktīva konkursa dalībniece bija Ievas māsa, Ilze. Nez vai ģimene audzina vēl kādu topošo finālistu? Starp citu, konkursa finālspēlē viņa nokļuva, piedaloties atlases spēlē turpat, Žīguru novadā. Atlase spēles tur vadīja skolotāja Andra Kornejeva. Liels paldies sadarbības skolām arī Vijciemā, koordinatore Anita Vilgute, un Bukaišos, koordinatore Skaidrīte Urbāne.

Pirmās vietas ieguvēja Ieva Jurjāne saņem galveno balvu - interaktīvo karti "JS Baltija 2" no izdevniecības "Jāņa sēta".

Dalībnieki pirmajā pārbaudījumu daļā rakstīja testu. Bija jāatpazīst arī dzīvie augi, iežu paraugi un Daugavas muzeja priekšmeti. Kam tika izmantots dukurs? Kāpostu spiešanai? Nē.. izrādās dukuru izmantoja, lai zivis iebaidītu tīklos.

Pēc nelielas atpūtas žūrija vērtēja bērnu sagatavotos aizsargājamo teritoriju plakātus. Žūrijas favorīts bija plakāti par Gruzdovas mežiem (sagatavoja Artūrs Meijers) un Sedas purvu (sagatavoja Kristiāns Kalniņš).

Un pats pēdējais uzdevums - grupu darbs. Dalībnieki tika sadalīti sešās grupās. Katrai grupai vajadzēja prezentēt vienu no šiem objektiem - Obelisks, nēģu tacis, lašu tacis, dolomīta atsegums un dārza teātris. Žūrija visaugstāk novērtēja otrās grupas sagatavoto stāstu par lašu taci, jo īpaši Rebekas Birziņas uzstāšanos.

Lai nekarsētos saulē, nolēmām pikniku ieturēt turpat nojumē. Kamēr vienā galā līdzjutēji klāja galdus, otrā pusē žūrija apspriedās, skaitīja punktus un rakstīja diplomus.

Kopumā finālā piedalījās 17 atlases spēļu uzvarētāji! Jēkabs Černuho no Ozolnieku vidusskolas, Gita Cīrule no Tērvetes pamatskolas, Roberts Gorodko, Kristiāns Pavļenko, Ieva Krauze no Bukaišu pamatskolas, Kristiāns Kalniņš, Vizbulīte Ķīle, Emīls Vīnups no Vijciema pamatskolas, Alens Līdaks no Saldus 2. vidusskola, Rebeka Birziņa no Lubānas vidusskolas, Katrīna Siliņa no Aizupes pamatskolas, Ilmārs Ansons no Jūrkalnes pamatskolas, Artūrs Meijers, Ieva Jurjāne no Žīguru pamatskolas, Helēna Lāpsele, Paula Diāna Šulca no Vecpiebalgas vidusskolas un Guna Slišāne no Rekavas vidusskolas.

Uz tikšanos nākamgad!



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru