otrdiena, 2016. gada 26. janvāris

Gada dzīvnieks 2016





Gada dzīvnieks paziņots! Tā gods šoreiz ticis āpsim jeb Eiropas āpsim (Meles meles). Atpazīstams ar savu baltmelni svītroto purniņu āpsis ir viens no lielākajiem sermuļu dzimtas pārstāvjiem, kas sastopams arī Latvijā.
 
Foto - V.Skuja

Meles meles (L.) attēls
Attēls - www.latvijasdaba.lv
Āpsis ir krēslas un tumsas dzīvnieks, tāpēc dienas laikā mežā to novērot grūti, taču var iemācīties atpazīt āpša pēdas nospiedumu, kas atgādina lāča ķepu.

Migas ierīko paša raktās alās, kas bieži vien veido veselas alu sistēmas ar vairākām izejām. Āpsis ir ļoti uzmanīgs dzīvnieks, labi attīstīta oža, necieš cilvēka un atkritumu smaku, pats ir tīrīgs un eju sistēma kalpo arī kā svaigā gaisa tuneļi. Ne velti āpša Fridolīna mamma no dzīvojamās alas bija izrakusi nelielu eju ar mazu bedrīti tās galā un saviem ziemas beigās dzimušajiem mazuļiem ātri vien iemācīja, "kārtot savas "darīšanas" šajā mazmājiņā". Neatņemams āpša dzīves rituāls ir blusošanās, kurai dzīvnieks nododas ar lielu pacietību, bieži izpalīdzot pārējiem klana biedriem.


Foto - V.Skuja

Pēc Valsts meža dienesta datiem uz  2015. gada 1. aprīlī Latvijā bija ap 14 000 āpšu, turklāt skaitam visdrīzāk ir tendence pieaugt. Suga vienmērīgi apdzīvo visu Latvijas teritoriju, mežainas vietas, ne ļoti sausas, bet arī ne ļoti slapjas, jo alu rakšanai būtisks ir zems gruntsūdens līmenis. Kā gada dzīvnieka pasludināšanas pasākumā teica Latvijas Valsts mežzinātnes institūta "Silava" vadošais pētnieks Jānis Ozoliņš, "āpsis ir tāds kārtīgs latviešu zemnieks", kuram patīk daudzveidīga ainava, vajag darba lauku un barības avotu ap mājvietu, dzīves vietu ierīko pats, turklāt rūpīgi, strādīgs, mēdz būt kašķīgs.

Āpša gadā aicinām atsaukties un iesūtīt savus āpša stāstus - novērojumus, lauku omes atmiņas, fotogrāfijas un citas liecības, kas jebkādā veidā pavēsta mums ko jaunu par gada dzīvnieku! Informāciju lūdzam sūtīt uz polina.skinke@ldm.gov.lv vai Latvijas Dabas muzejs, K.Barona iela 4, Rīga, LV-1050. Iesūtītos materiālus publicēsim muzeja mājas lapā un sociālajos tīklos. 

Mūsu āpšus sirsnīgi sveic sugas brāļi Igaunijā, kam savā zemē tāpat piešķirts gada dzīvnieka tituls. 

Vairāk informācijas par āpsi Dabas muzeja mājas lapā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru