otrdiena, 2011. gada 10. maijs

Lielā talka Bišumuižas parkā

Dabas muzeja darbinieki, Dabas muzeja un Dabas zinību skolas pulciņu bērni un Bišumuižas vietējie entuziasti, mēs visi kopā sakopām lielo, skaisto Bišumuižas parku.


Ikviens varēja atrast sev piemērotāko darbu – grābt lapas un netīrumus, lasīt atkritumus vai palīdzēt savākt zarus un nest tos uz ugunskuru. Mēs iemēģinājām roku visos šajos darbos.


Arī talkas laikā muzeja speciālisti bija modri un atrada ne vienu vien dārgumu. Tika atrasta ziepjusakne, kas patiesībā ir pavisam parasts augs, taču ne visi zina, ka no šī auga patiesi var pagatavot šampūnu. Vēl kāds skaists atradums - Austrijas agrene, kas ir mazam, sarkanam kausiņam līdzīga sēne. Taču viens no interesantākajiem ne ar dabu saistītākajiem atradumiem bija veca gāzmaska.
Pašā Bišumuižas pagalmā pēc senlatviešu metodes mērījām parka vecāko ozolu, kam piešķirts dižkoka statuss.


Lai izmērītu koka augstumu no stumbra jāiet pa tā ēnu tik tālu, ka pieliecoties starp kājām var redzēt koka galotni. Atzīmējot šo vietu, jāpagriežas pret koku un jāsper apmēram metra platuma soļi līdz stumbram. Cik soļu, tik metrus augsts koks. Mūsu pēc šīs metodes veiktais mērījums bija apmēram 28 m, ko par patiesību atzina arī muižas saimnieks.


Liels paldies Bišumuižas saimniekiem, kas talciniekiem sagādāja arī tēju un uzkodas. Pēc spēku atgūšanas saimnieks mums pastāstīja arī par muižas pagātni un nākotnes plāniem.


Talkas rezultāts - kopā savākti 1 konteiners, 130 maisi ar atkritumiem un labi padarīta darba sajūta.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru