ceturtdiena, 2011. gada 12. maijs

Augu svaigums bioloģiskās daudzveidības mēnesī

Pasaulē 22. maijs tiek atzīmēts kā starptautiskā Bioloģiskās daudzveidības diena. Vārds bioloģiskā daudzveidība vai īsāk biodaudzveidība ir daudzreiz dzirdēts, bet kā mēs katrs to saprotam? Šķiet, vienkāršākais skaidrojums būtu – tas ir viss dzīvais mums apkārt, piemēram, augi, sēnes un dzīvnieki. Šajā gadā no dabas vērtībām tiek akcentēta mežos mītošo sugu daudzveidība.

Pie mums muzejā atzīmējam šo dienu visa mēneša garumā. Botānikas ekspozīcijā iespējams aplūkot dzīvos ziedaugus, kurus ievāc botānikas nodaļas darbinieces Rīgā un tās apkārtnē. Vai zināji, ka ziedaugu sugu skaits pasaulē ir mērāms vairākos simtos tūkstošu un pie mums Latvijā ir atrodamas aptuveni 1900 sugas?

Augi tiek ievākti pa ceļam uz darbu ielu un dzelzceļa malās, izvēloties skaistākās zāles un nezāles savos dārzos, kā arī braucienos uz Pierīgas mežiem. Vienlaikus ir redzamas 40 – 50 augu sugas. Augiem pievienoti nosaukumi latviešu, angļu, vācu, zviedru, igauņu, lietuviešu un krievu valodās – ar tiem var iepazīstināt Rīgas viesus un pie reizes papildināt svešvalodu zināšanas. Ziedošo augu klāsts mainās katru dienu, tāpat kā dabā. No krāsām dominē zilā, baltā un dzeltenā.

Mārrutks

Purene

Vijolīte

Pavasara zaļumu ēšana jau ir kļuvusi par modes lietu, tādēļ svarīgi atpazīt augus ne tikai pēc ziediem, bet arī pēc lapām un jaunajiem dzinumiem, jo diemžēl ir zināmi pirmie šī gada saindēšanās gadījumi.

Ēdamie augi

Recepte pavasara lapu salātiem: pelašķis, gaiļbiksītes, gārsa, balanda, ceļmallapas un upeņu pumpuri ar kefīru. Labu apetīti! Komentāros aicinām padalīties ar savām pavasara receptēm.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru