otrdiena, 2016. gada 10. maijs

Ko viņi tur dara?


Pirms vairākām nedēļām, precīzāk aktīvākajā āpšu "draudzēšanās" laikā, mūsu novērošanas kamerās fiksēts kāds interesants brīdis. Redzams, ka trīs āpši aktīvi rosās un ... saberzējas ar dupšiem.  




Bet kāpēc āpši ar dupsi paberzē cits citu? Lai pazītu savējos! 

Daudzi zīdītāji, arī āpši, sazināšanās nolūkā izmanto smakas, ko izdala to smirddziedzeri. Āpšiem tādu ir veseli trīs – liels zemastes dziedzeris un divi mazāki anālie dziedzeri. Divi dažādi dziedzeri, un divi aromāti, kurus lieto atšķirīgos nolūkos.

Zemastes dziedzeris ir liels, tas izdala gaišu krēmveida  konsistences muskusu, ar kuru āpši "iesmaržinās”, ar dupsi paberzējot citam citu, lai visi klana visi locekļi ostu līdzīgi, bet ne gluži vienādi, jo katra klana locekļa muskuss tomēr ir nedaudz atšķirīgs. Šis aromāts arī  nepārprotami vēsta par to, kurš ir galvenais, t.i., pats smaržīgākais būs dominējošais tēviņš. 

Mātīšu starpā smaržīgākās būs tās, kuras zīda mazuļus. Šī smarža kalpo arī kā “dzīvokļa atslēga” – ar to klana locekļi iezīmē teritoriju un alu. 

Āpšu anālo dziedzeru sekrēts ir brūns eļļains šķidrums, ko izdala “nokārtošanās” reizēs tualešu vietās, un tas kalpo teritorijas iezīmēšanai.

Āpšu novērošana sadarbībā ar LVMI "Silava" un DAP  turpinās, un ceram drīz sagaidīt mazos āpsēnus.

 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru