ceturtdiena, 2016. gada 30. jūnijs

Stāstiņš par āpšiem Drabešu pagastā

Tehnoloģiju pieejamība un mūsu prasmes ar tām apieties veicina arī dabas procesu izziņu. Arvien biežāk dzirdam, ka cilvēki savos īpašumos uzstāda novērošanas kameras, lai ar interesi sekotu līdzi norisēm savvaļā. Videokameru stāstiņu saņēmām arī no Vidzemes. 

Stāsts par āpsīšiem aizsākās jau janvārī- februārī, jo Ziemassvētku vecītis atnesa sen kāroto meža kameru. Kalnu, kurā kamera tika nolikta zinājām jau sen, bet vienmēr to saucām par lapsu kalnu. Likās, ka alās, kas tur saraktas (apmēram 20 dažādu izeju), noteikti dzīvo lapsas. Liels bija mūsu izbrīns, kad nofilmētajā materiālā ieraudzījām āpsi, kurš laikam bija tikko modies no ziemas miega. Tad nu sākās īstā gaidīšana, minēšana, vai viņš ir viens, vai ar sievu utt. Kā jau šādos gadījumos, āpšiem ir doti arī vārdi- Tasso un Mele.
Mūsu āpsīši dzīvo Drabešu pagastā. Joprojām ar sajūsmu skatāmies katras nedēļas safilmēto materiālu. Tagad gaidām, kad mazos izvedīs skatīties saulīti...Tad atkal padalīsimies.

Jauku dienu vēlot,
Sandra

No Sandras iesūtītajiem materiāliem izvēlējāmies ievietot video, kurā redzams, kā āpsis vāc svaigus materiālus savas migas iekārtošanai. Darbs tiek veikts pavasarī un vasarā, lai līdz rudenim alas būtu sakārtotas.