trešdiena, 2011. gada 3. augusts

Vasara - atvaļinājumu laiks?

Lielākoties uz muzejniekiem šis apgalvojums gan neattiecas. Vasara - kāds atvaļinājums, tas taču īstais ekspedīciju laiks! Mēģināšu jums sniegt atskatu par dažiem kolēģu vasaras piedzīvojumiem. Sāksim ar Dabas muzeja ornitologa Dmitrija Boiko Ziemeļu gulbja pētījumu.


Pagājuša gadā augustā, tikko atgriezies no brauciena pa Krievijas ziemeļiem, Dmitrijs iesniedza projekta pieteikumu Labiedarbi.lv. Projektu atzinīgi novērtēja žūrija un arī balsotāji - kolēģi, radi, draugi un gulbju mīļotāji. Ar 5789 balsīm pietika, lai saņemtu otro vietu un iegūtu finansējumu pētījumam. Pētījuma laikā Dmitrijs šajā pavasarī un vasarā uzskaitīja Ziemeļu gulbjus pārlidojumu laikā, meklēja ligzdvietas, skaitīja gulbju mazuļus un tos gredzenoja. Vienam cilvēkam nemaz nav pa spēkam to visu izdarīt, palīgos nāca vesela entuziastu komanda. Nelielu ieskatu pētniecības procesā ir iespējams apskatīt video (klikšķini, lai apskatītu).

Dmitrijs par sevi: "Varu teikt tikai vienu - gulbji ir ne tikai mans darbs, bet arī hobijs un dzīvesveids. Ja es nepētīšu gulbjus, tad tas vairs nebūšu es!"


Dmitrijs Boiko ar pieaugušo ziemeļu gulbi

Dmitrijs Boiko un pirmais 2010. gadā apgredzenotais ziemeļu gulbis Latvijā

Visi noķertie gulbji tiek izmērīti un nosvērti

Pēc ķeršanas visi atpūšas, bet Dmitrijs Boiko gredzeno putnus un paralēli sniedz interviju
Klasisks skats – maz gulbju un daudz ķērāju. Nav nemaz tik vienkārši noķert gulbju perējumu. 

Dmitrijs Boiko Rimzātu zivju dīķos vērojot ūdensputnus

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru